5 Cara Membantu Mereka Dalam Kemurungan

22 Oct 2018
Murung, kemurungan, depresi, tekanan, perasaan

Sejak kebelakangan ini terdapat banyak berita melaporkan tentang kes bunuh atau bunuh diri akibat kemurungan. Penyakit yang sukar dikenal pasti ini adalah sejenis penyakit mental yang dialami seseorang hingga membawa kesan negatif kepada emosi pada diri individu tersebut.  Jika tidak dikesan dari awal ia boleh mempengaruhi emosi, sikap dan cara seseorang itu berfikir. 

Simptom-simptom yang boleh ditunjukkan individu yang mengalami kemurungan apabila mereka mula menunjukkan hilang minat untuk melakukan sesuatu akitiviti rutin, hilang selera makan, berasa sedih, tidak bermaya dan hilang harapan untuk meneruskan hidup.

Jadi amat penting kita sebagai individu yang bertanggungjawab mempunyai kesedaran untuk belajar memahami dan membantu sesiapa sahaja termasuk kawan, keluarga atau orang di sekeliling yang menunjukkan perubahan ke arah kemurungan supaya ia tidak akan menjadi lebih serius. Berikut kami kongsikan beberapa tips yang boleh digunakan untuk membantu mereka yang mengalami kemurungan. 

Beri Sokongan
Dalam keadaan seseorang yang mengalami gangguan emosi yang kronik nasihat bukanlah perkara terbaik untuk anda katakan kepada mereka. Elak daripada menggunakan ayat nasihat seperti "Hidup perlu diteruskan" ini hanya akan menambahkan lagi tekanan dan kesedihan mereka. Cuba memahami dengan menjadi pendengar yang baik dan yakinkan anda akan sentiasa berada disamping mereka walau apa jua keadaaan.

Jangan Kritik
Memberi semangat bukan mengkritik seolah-olah kemurungan yang dialami berpunca daripada kesalahan diri mereka sendiri. Tindakan mengkritik umpama menambah lagi bebanan emosi yang sedang dialami. 

Selia Rutin Harian
Sentiasa menyelia rutin harian mereka supaya mereka tidak melakukan perkara yang boleh mendatangkan bahaya. Pastikan mereka makan dan mempunyai tidur yang cukup. Ambil tahu supaya mereka tidak rasa keseorangan.

Sibukkan Diri
Cuba untuk mengajak mereka keluar bersama dalam melakukan aktiviti yang digemari. Cuba untuk sibukkan diri mereka supaya tidak selalu bersendirian yang hanya akan menyebabkan mereka terus menerus berasa sedih, murung dan tertekan.

Teman Bicara
Menjadi teman bicara buat mereka yang mengalami kemurungan ini salah satu terapi terbaik buat mereka. Kebiasaannya mereka lebih gemar menyendiri kerana tidak mahu berkongsi dan membebankan sesiapa. Bersedia untuk mendengar setiap luahan mereka. Jika mereka ada menyelitkan hasrat untuk mencederakan diri. Pastikan anda cuba untuk membincangkan secara terbuka dan memberikan jalan penyelesaian yang terbaik.  

Sumber Foto:

No comments:

Post a Comment