Makan Makanan Yang Dipanaskan Semula Berisiko Dapat Penyakit

13 Apr 2017


reheat, food, panaskan, makanan, kesihatan, microwave

Makanan yang tidak habis dimakan biasanya akan disimpan di dalam peti sejuk dan akan dipanaskan semula untuk dimakan pada keesokan harinya.

Bagaimanapun, tabiat sebegitu sebenarnya tidak sihat kerana makanan yang disimpan itu sebenarnya telah dicemari dengan pelbagai jenis bakteria yang berisiko menyebabkan keracunan makanan.

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh pakar pemakanan daripada Pusat Kawalan Pemakanan Sihatdi North Carolina, Amerik Syarikat memberitahu, makanan yang terdedah pada suhu bilik boleh dicemari bakteria dan ia mudah membiak kerana faktor persekitaran.

Menurut penyelidik, Dr. Benjamin Chapman, memberitahu, makanan seperti nasi boleh mengakibatkan berlakunya masalah keracunan makanan jika ia tidak disimpan dengan cara yang betul.

Hal ini kerana, nasi yang telah dimasak dan dipanaskan semula untuk dimakan tidak membunuh sepenuhnya pathogen atau bakteria yang hidup di udara sekali gus menyebabkan ia tercemar.

Bakteria seperti Bacillus cereus yang hidup pada tanah dan makanan menjadi punca utama kepada keracunan makanan.

Sumber Artikel : Kosmo

Sumber Foto:  monkeybusinessimages/iStock/Thinkstock

No comments:

Post a Comment